De diepgang opzoeken...of juist niet?

05-09-2019

Een tijdje geleden stond ik in een bar te praten met mededeelnemers van een cursus. We hadden er een intensieve dag op zitten die ging over verschillende persoonlijkheidstypes.

De cursus was gevuld met praktische, hilarische en nuttige oefeningen. Ook 'de bar'  maakte daar deel van uit. Opdracht was om je zo authentiek mogelijk te gedragen. En zo kwam het dat ik binnen no time een diepgaand gesprek had met één van de deelnemers over de ups en downs in haar relatie. Een trainer kwam vervolgens langs en zei: en, ben je weer een diepgaand gesprek aan het voeren?...Tja. Ja. Dat doe ik snel en graag. Ik ben nieuwsgierig naar anderen. Of het nu taboe-onderwerpen zijn of niet. Dat heeft nu juist te maken met mijn persoonlijkheidstype (Enneagram type 4). Terwijl levensgenieters (Type 7) uitbundig dansend en drinkend de bar opvrolijken. Zo heeft elk van de 9 types een andere manier om zich te uiten en van betekenis te zijn voor anderen. 

De 'bar' was voor mij een inzichtgevende oefening. Want ik hoef natuurlijk niet altijd de diepte in te gaan. Daarom heb ik het de afgelopen feestjes lekker oppervlakkig gehouden en genoten van de levensgenieters, bazen, bemiddelaars, perfectionisten, helpers, winnaars, waarnemers en loyalisten.

Ben je nieuwsgierig naar jouw persoonlijkheidstype? In een individuele coachingsessie kunnen we op zoek gaan naar jouw unieke persoonlijkheid en valkuilen en krachten die dit oplevert in je werk.