Met wie werk jij graag?

20-08-2019

Mijn kapster (24) gaf vandaag aan dat ze stopt met haar werk en start met een studie op een heel ander vakgebied. Ze ziet het niet zitten om de rest van haar leven rond een stoel te draaien. Toen vroeg ik: "met wie wil je graag werken?"

Toen begon ze te lachen. Goede vraag. Je kunt zo gefocust zijn op de activiteiten die je wilt gaan doen -schrijven, organiseren, huizen verkopen etc- dat je vergeet dat het er enorm toe doet mèt wie je werkt en voor wie je werkt. 

Dat lijkt voor de hand te liggen, maar is nogal eens een blinde vlek. In het Business Model You (methode om je persoonlijke business model te maken) vormt dit deel over 'Klanten' een belangrijk onderdeel. Beschrijf maar eens verschillende mensen of groepen mensen met wie je graag tijd zou willen doorbrengen. Zet ze op verschillende post-its.

Schrijf op een volgende serie post-its welke (3) activiteiten je graag doet. 

Vervolgens schrijf je op 3 andere post-its actiewoorden die omschrijven hoe je anderen kunt helpen. 

Dan komt het leukste: je kunt nu gaan variëren met de 3x3 post-its. Er zijn heel wat combinaties mogelijk. Misschien kom je dan wel tot een heel verrassende combinatie die richting geeft aan jouw loopbaan.

Voorbeeld:

Ik wil graag helpen (werkwoord) mensen (zelfstandig naamwoord) door deze activiteit (werkwoord)
  inspireren professionals coachen
  motiveren communicatiedeskundigen visualiseren
  raken innovators trainen

Dit kan leiden tot verschillende statements:

Ik wil graag innovators helpen om hun werk te verbeteren door ze te inspireren met visualisatiemogelijkheden.

of

Ik wil graag communicatiedeskundigen helpen gemotiveerd aan het werk te zijn door hen te trainen.

Mijn kapster gaat in ieder geval een heel ander werkleven tegemoet. En ze neemt de tijd om de verschillende richtingen die er zijn te onderzoeken. Mooi dat ze deze spannende stap heeft durven zetten.